Verlokking van de jungle

Stegemans kijkt voor zich uit, zijn hand gaat over zijn hals. De stoppels voelen als prikkeldraad, hij denkt vast hoe het is om aan de strop te hangen, bewusteloos te raken en na zo’n acht minuten morsdood te zijn. Ze kijkt hem na als de bel gaat en ze het lokaal uitloopt. Hij staart uit het raam, zijn rug rouwt.
Sem hapt in zijn broodje, de mayonaise kleeft zich vast aan zijn mond, ‘tegenwoordig kan je niets meer zeggen als man.’
‘Stegemans moet oppassen, het is gewoon een viezerik,’ Sanne nipt van haar cola, ‘Elvis, wat vind jij er nou van? Hij kijkt jou ook altijd aan met zo’n blik.’
‘Hoe moet die man anders kijken als de helft van zijn klas in naveltruitjes zit? Sorry hoor, jullie lokken het zelf uit.’
‘Dus wij spelen nu opeens de hoer, Sem?’
‘Nee Elvis, natuurlijk niet.’
‘Nee, wij zijn prostituees waar niet voor wordt betaald. Jullie zijn allemaal hetzelfde, de hele dag lopen gluren en ’s avonds in bed lekker tegen je kussen aan schuren.’
Sem kijkt even op, ‘nou sorry hoor Daan, jij bent wel de allerlaatste.’
‘Dus je fantaseert wel?’
Elvis pakt haar tas, ‘kom Daan, ik ga naar huis.’

Haar moeder hangt in de pauwstoel, haar benen bungelen over de leuning. Met haar ogen gesloten luistert ze naar nerveuze klanken, alsof de saxofonist niet zeker weet welke toon aan te slaan. Die pianist lijkt ook dwalende, jazz lijkt een zoektocht te zijn.
‘Hee Elvis, daar ben je!’ Met een sprong ploft haar vader op de bank.
‘Sinds wanneer drink jij thee?’
‘Dat doe ik niet, dat is de pot van jouw moeder, kijk eens hoe lekker ontspannen ze is.’
Ze snurkt zachtjes, een speekselsliertje druipt over haar wang. Mensen die om vier uur ’s middags in slaap vallen worden snel oud. In die verspilde tijd kan haar moeder zoveel andere dingen doen.
‘Ik heb haar slaapthee gegeven, dan ontspant ze lekker, ze heeft een drukke dag gehad en behoefte aan rust.’
‘Ik zou ook behoefte hebben aan rust als ik hier de hele tijd naar moet luisteren.’
‘Elvis dit is jazz, straks laat ik je iets horen van de heerlijke Ella Fitzgerald.’
‘Dat mag je niet zeggen.’
‘Wat niet?’
‘Heerlijke Ella Huppelepup.’
‘Elvis, zo voed ik je niet op, ik ga hier niet in mee.’
‘Het is seksueel overschrijdend gedrag.’
‘Wat een onzin, al die vrouwen zitten opeens te janken en weten van niets. De vrouw is de grote verleidster maar speelt de vermoorde onschuld. Weet jij hoe vrouwen over mannen praten? Ik ving ooit eens een gesprek op tijdens een feestje. Alle delen van het mannelijk lijf werden uitvoerig besproken, de vunzigheid droop ervan af. Onderschat vrouwen niet. Natuurlijk mag je niet aan een vrouw zitten als ze daar niet om vraagt maar ze hoeft zich niet aangerand te voelen als ze een schouderklopje krijgt. Onze samenleving is aan het vertrutten en voordat we het weten zitten we opgesloten in een maatschappij waar de doodstraf volgt na het uitwisselen van een zwoele blik.’
Hij slurpt uit zijn lege mok, ‘als ik wil zeggen dat Brigitte Bardot vroeger een bloedmooie seksbom was, dan mag ik die woorden gebruiken om mijn gevoel uit te drukken. Dat de stoeipoes niet lekker is opgedroogd, mag ik ook zeggen. We leven in een democratie. Seksueel overschrijdend gedrag, laat me niet lachen.’
‘Sanne gaat Stegemans aanklagen.’
De mok wordt gevuld met koffie, ‘Sanne, dat meisje dat hier ooit eens aan tafel zat in die korte rok?’
‘Waarom weet jij dat nog?’
‘Omdat ze nog net niet in d’r blote kont haar tanden zette in mijn gebraden citroenkip, ik vond namelijk dat ze het beest onwaardig was. En Stegemans, is dat die docent maatschappijwetenschappen?’
‘Klopt.’
‘Wat heeft die man misdaan dan?’
‘Hij zei dat ze een erg strakke broek aanhad.’
Haar vader hapt in een gevulde koek.
‘Ze kon er nauwelijks in lopen en probeerde hem dicht te ritsen terwijl ze de klas inliep.’
‘Dat is dus een constatering Elvis, kom op zeg, dat verschil zie jezelf toch ook wel? Die meid is erop uit om hem onderuit te halen, het zou me niets verbazen als ze onvoldoende stond voor zijn vak.’
Hij blaast de kruimels op de grond.
‘Ze staat een vier.’
‘Dat bedoel ik nou. Zo’n streek kan ook mij worden geleverd, daarom voel ik sympathie voor deze man. Begrijp me niet verkeerd, er zijn mannen die misbruik maken van hun status maar vrouwen doen dit net zo goed. De invloed van macht op het gedrag kun je niet veranderen Elvis, dan moeten we opnieuw geschapen worden en een chip in ons brein krijgen die ons herprogrammeert. Ik neem het toch even op voor mijn volk, de mannen die van niets weten en worden misleid of door de heersende opinie ten val worden gebracht. Nogmaals, mannen die niet deugen mogen van mij een plek tegen de muur krijgen. De eerste die aan jou komt is nog niet jarig, die wurg ik met mijn eigen handen.’
Haar moeder strompelt uit haar stoel.
‘Wat is hier nou aan de hand?’
‘Niets Els, ik schets alleen een denkbeeldige situatie.’
Behoedzaam neemt haar moeder plaats op de bank, ‘o gelukkig, mannen zijn schoften hoor. Die hebben iets tussen de benen hangen dat vaak een eigen leven leidt. Kerels sissen, roepen, fluiten, lopen je achterna, gaan naast je zitten op de lege barkruk of in de trein wijdbeens tegenover je, ze stalken je na een afwijzing en laten hun hand net iets te lang op schouder of knie rusten. Het zijn seksmaniakken, de hele dag door denken ze aan niets anders, beesten zijn het, opgejaagd wild, ze zouden allemaal in therapie of op yoga moeten om het dier in zichzelf te temmen.’
Ze knijpt haar vader in de wang.
‘Bart, dat kan je niet ontkennen toch?,’ ze draait een kwartslag en streelt met haar voet zijn gezicht.
‘Dit bedoel ik nou Elvis, het mes snijdt aan twee kanten.’
Elvis loopt de trap op. Haar vader maakt een grommend geluid, haar moeder kirt. Ook haar ouders zijn dieren, ze wil het gewapper van de vleugels niet horen. Dieren eten elkaar op, het is een overleving.
Ze doet haar oortjes in. Ouders moeten seksloos zijn, als een dove kwartel en een blinde vink overleven in de jungle die hen niet past. Alle andere dieren die zich als ouders misdragen en zich in de natuur laten gaan, zich ongegeneerd overgeven aan de verlokking van de jungle en hun kind blootstellen aan oerwoudgeluiden, zouden aangeklaagd moeten worden voor seksueel overschrijdend gedrag. Niemand heeft haar die kant van de jungle laten zien, geen mens vertelt haar hoe de vogel uit de bek van de leeuw kan blijven, want het is uiteindelijk de vogel die vaart maakt en de leeuw in zijn brullende leegte achterlaat.Foto door Alexas Fotos op Pexels.com