Gabber Mouse

Er is veel te doen over de man die zijn handen laat wapperen. De man die zich op zijn bruiloftsfeest niet aan de regels houdt, de man die in omhelzing naast een bejaarde staat. Elvis begrijpt alle commotie niet. Haar ouders zitten aan tafel met een fles wijn en discussiëren over zijn lot. Haar moeder staat op, een aanvallende zet om haar gelijk te halen, alsof haar lichaam dreigend zou zijn voor haar vader. Ze past wel twee keer in hem.
Hij blijft kalm en laat haar uitrazen, het is zijn manier om de zeilboot niet te laten kapseizen.
‘Ben jij die boete vergeten toen jij met Rolf en Freek in het park zat?’
Haar vader haalt zijn schouders op. ‘Van die boabroekies? Heb ik die eigenlijk wel betaald, straks krijg ik nog een naheffing.’
‘Bart Hammers, loop je nou met me te sollen?’
Als haar moeder een voor-en achternaam noemt volgt er een monoloog, daar wil ze niet naar luisteren. Elvis legt haar telefoon weg. ‘Mam, laat je niet zo opfokken. Natuurlijk heeft ‘ie die betaald.’
Ze gaat weer zitten en schenkt haar glas vol. ‘Ik vind toch dat hij moet hangen. Voor alle mensen die zich aan de regels houden en per ongeluk een uitglijder maken en net zoals jij, driehonderdnegentig euro of meer moeten inleveren.’
Haar vader geeft een enthousiaste tik op de tafel, ‘Dat is nou precies wat hij deed! Opgaan in het moment van zijn bruiloftsdag, even niet denken aan die verdomde regels die de maatschappij smoort. Even lekker z’n schoonmoeder vastpakken en zijn bruid naar lucht laten happen door zijn ruige tongzoen.’
Elvis had die Gabber Mouse opgezocht. Die man kon vast niet indrukwekkend tongen. Ze had een stoere kerel verwacht in een leren jas, iemand die profiel geeft aan zijn naam. Een met een gouden ketting en dito voortand, die met een fietsketting alle wetsovertreders ervan langs geeft. Gillend rennen zijn slachtoffers door de straten, smekend om vergiffenis maar De Gabber is meedogenloos. Hij haalt ze op en laat ze voorgoed verdwijnen. Gabber Mouse voert grootse daden uit die zijn voorgangers niet aandurfden.
De Gabber groeit uit tot een volksheld, hij is voor niets en niemand bang. Zijn lijfwachten sluit hij op omdat ze te dicht op zijn huid zitten. Hij heeft geen beveiliging nodig, mensen blijven vanzelf op afstand van De Gabber. Hij zegt waar het op staat en voert bevelen uit met blote hand. Mensen worden opgepakt in hun eigen huizen, familiefeesten zijn ruw verstoord door wilde boa’s die uit naam van De Gabber komen, ‘Gabber Mouse is in the house!’ Hij krijgt een standbeeld dat eeuwen later zal worden ontdaan van zijn babyhoofd met bril.

Elvis geeft haar vader gelijk. Je kunt toch moeilijk een feestje geven met een uitgestoken meetlat aan je broek gebonden.
‘Mam, moet je niet eens koken?’
Haar moeder staat op, wat geen goed teken is en voordat ze haar mond opent grijpt Elvis in. ‘Ik ben het met pap eens. Je kunt niet feesten op afstand.’
‘Ga jij je er nou ook tegenaan bemoeien?’
‘Hoezo niet? Bovendien meet jij met twee maten. Weet jij nog hoe jij Judith troostte nadat haar man was ontslagen?’
‘Hij is op non-actief gesteld, dat is heel wat anders. En als vriendin moest ik haar troosten.’
‘Maar dat was toch ook niet op anderhalve meter afstand?’
Die vrouw gaat vier keer per jaar op reis maar nu haar man door het reisverbod naar Amerika niet meer zijn belangrijke functie kan uitoefenen, is ze volledig ontspoord en valt ze haar moeder continu lastig met haar gejank.
‘Elvis, ik kan toch niet troosten zonder aanraking?’
‘Die man kan toch ook geen feest geven op afstand?’
Haar vader pakt zijn sigaretten en loopt de tuin in. ‘We zijn verdomme toch geen aliens Els? Laat die man toch lekker uit z’n dak gaan, zijn portefeuille is verdikkeme al zwaar genoeg.’
‘Ja, die zal zeker goed gevuld zijn!’
Mokkend scharrelt haar moeder wat in de keuken. Ze gooit wat aubergines op de plank en zoekt er een ui bij. Het is altijd hetzelfde met ouders, ze praten, discussiëren, lopen weg, komen terug en eten samen alsof het gesprek nooit heeft plaatsgevonden.
Alsof Gabber Mouse nooit heeft bestaan, hij nooit heeft gefeest, laat staan geleefd. Who the fuck is Gabber Mouse?